Krupicové knedlíky s omáčkou z borůvek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 919 kcal
- Sacharidy 148 g
- Tuky 23 g
- Sodík 193 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 163 mg
- Draslík 96.6 mg
- Vláknina 9600 mg
- Vitamín A 9600 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku propláchneme studenou vodou a necháme je okapat.
-
2
V míse do krupice přilijeme čtvrtlitr horkého mléka, promícháme, krupici necháme nabobtnat a vychladnout.
-
3
Žemle nakrájíme na malé kousky, osmažíme je v pánvi na trošce rozehřátého tuku, vyjmeme a také necháme vychladnout.
-
4
Vajíčko rozklepneme, z bílku vyšleháme tuhý sníh. Žloutek utřeme se špetkou soli a vmícháme ho s osmaženými kousky žemle do namočené vychladlé krupice. Pak k směsi ještě opatrně přimícháme sníh z bílku a vytvarujeme knedlíky, které necháme vařit přibližně 30 minut.
-
5
V malé pánvi bez tuku prudce opražíme 2 lžíce mouky, přilijeme k ní zbylé mléko a při stálém míchání získáme hladký bešamel, do kterého přisypeme borůvky. Omáčku ještě krátce povaříme, odstavíme z ohně a zjemníme přimícháním másla.
-
6
Uvařené knedlíky rozkrájíme na plátky, rozdělíme na servírovací talíře a podáváme přelité teplou borůvkovou omáčkou.