Valašské kynuté borůvkové knedle
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 873 kcal
- Sacharidy 164 g
- Tuky 17 g
- Sodík 190 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 160 g
- Cholesterol 80.8 mg
- Draslík 482.4 mg
- Vláknina 25625 mg
- Vitamín A 25625 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.3 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Borůvky pečlivě přebereme, důkladně v cedníku propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
-
2
V misce do 1 dl vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku krupicového cukru a lžíci mouky, promícháme a kvásek necháme 15 minut na teplém místě.
-
3
Zbylou mouku smícháme v míse se zbylým krupicovým cukrem a solí, přilijeme zbylé mléko rozšlehané s vajíčkem, přidáme kvásek, vymícháme tužší těsto a necháme ho 30 až 45 minut přikryté kynout.
-
4
Vykynuté těsto rozdělíme na kousky, ze kterých uděláme placičky. Na ně dáme borůvky, placičky zabalíme do tvaru kulatých knedlíků a necháme ještě 10 minut kynout.
-
5
V hrnci přivedeme k varu vodu a vykynuté knedlíky v ní vaříme 5 až 7 minut. Během vaření je občas promícháme. Uvařené knedlíky hned po vyjmutí propícháme vidličkou a podáváme posypané mletým mákem, smíchaným s moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.