Sirup z čerstvých šípků

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 15 g Kyselina citrónová
  • 2 l Voda pitná
  • 1.5 kg Cukr krystal
  • 2 kg Šípky čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 520 kcal
  • Sacharidy 129 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 6 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 129 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 2 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zralé šípky přebereme, očistíme, důkladně propláchneme a rozmačkáme. Zalijeme teplou vodou, odložíme a necháme luhovat 3-4 dny.

  • 2

    Poté vylisujeme a odstavíme, dokud se neusadí kal. Přecedíme přes plátno, nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou do kastrolu.

  • 3

    Zvolna zahřejeme, přidáme cukr a promícháme. Jakmile se rozpustí, přisypeme kyselinu citronovou a pěnu vznikou na povrchu sebereme. Šťávu přivedeme k varu a ihned rozlijeme do vyhřátých lahví. Důkladně zavíčkujeme a uložíme na temném a suchém místě.

Komentáře k receptu