Sirup z čerstvých šípků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 520 kcal
- Sacharidy 129 g
- Tuky 1 g
- Sodík 6 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 129 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 2 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zralé šípky přebereme, očistíme, důkladně propláchneme a rozmačkáme. Zalijeme teplou vodou, odložíme a necháme luhovat 3-4 dny.
-
2
Poté vylisujeme a odstavíme, dokud se neusadí kal. Přecedíme přes plátno, nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou do kastrolu.
-
3
Zvolna zahřejeme, přidáme cukr a promícháme. Jakmile se rozpustí, přisypeme kyselinu citronovou a pěnu vznikou na povrchu sebereme. Šťávu přivedeme k varu a ihned rozlijeme do vyhřátých lahví. Důkladně zavíčkujeme a uložíme na temném a suchém místě.