Sváteční dort
Suroviny
- 75 g Kakao - prášek
- 400 g Maliny
- 600 g Máslo čerstvé
- 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Ořechy vlašské
- 600 g Cukr moučkový
- 300 g Rybíz červený
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 10 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Mandle
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Skořice mletá
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 564 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 32 g
- Sodík 58 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 158.7 mg
- Draslík 205.1 mg
- Vláknina 9302 mg
- Vitamín A 9302 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.4 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve utřeme máslo s cukrem a špetkou soli do pěny. Poté za stálého míchání přidáváme vejce, mouku a kakao.
-
2
Připravíme si čtyři dortové rozvírací formy, každou o jiné velikosti, vymažeme máslem a vysypeme mandlovými lupínky.
-
3
Troubu předehřejeme na 180C.
-
4
Těsto rozlijeme do forem ve stejné výšce. Do forem středních velikostí přidáme do jedné najemno nasekané ořechy, ve druhé posypeme těsto skořicí.
-
5
Pečeme 30-40minut, nejmenší formu vyjmeme dřív, cca po 20minutách.
-
6
Korpusy vyklopíme a necháme vychladnout.
-
7
Polovinu malin a rybízu namočíme do rozšlehaného bílku, poté do pískového cukru a necháme ztuhnout.
-
8
Korpusy naskládáme na sebe, dort ozdobíme připraveným ovocem a posypeme moučkovým cukrem.
-
9
Zbylé ovoce rozmačkáme se 2lžícemi třtinového cukru a tuto omáčku podáváme zvlášť k jednotlivým porcím dortu.