Chléb s rozinkami z domácí pekárny
Suroviny
- 7 g Droždí sušené
- 500 g Mouka pšeničná celozrnná
- 30 g Žito
- 100 g Rozinky tmavé
- 350 ml Voda pitná
- 100 ml Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Melasa
- 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 545 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 19 g
- Sodík 134 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 77.4 mg
- Vláknina 17826.8 mg
- Vitamín A 17826.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 6.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, na ni přisypeme mouku s klíčky, kmín a lžíci sušeného žitného kvásku. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího nalijeme med a melasu.
-
2
Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
3
Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro rychlé pečení, chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
-
4
Rozinky propláchneme v sítu pod studenou vodou, necháme je okapat a dobře osušíme.
-
5
Pět minut před ukončením cyklu hnětení – některé přístroje nás upozorní zvukovým signálem - přisypeme rozinky.
-
6
Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme chladnout. Krájet můžeme vlažný.