Borůvkovo-čokoládový dort
Suroviny
- 125 g Mouka polohrubá
- 180 g Cukr moučkový
- 125 g Maizena - kukuřičný škrob
- 100 g Čokoláda na vaření
- 750 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Vinný kámen
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 ks Voda pitná
- 1 ks Cukr vanilka
- 5 polévková lžíce Borůvky
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 2 polévková lžíce Kakao
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 304 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 18 g
- Sodík 19 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 82.2 mg
- Draslík 35.9 mg
- Vláknina 1720.1 mg
- Vitamín A 1720.1 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.9 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky rozklepneme vejce a přidáme vodu. Kuchyňským robotem se šlehacími metlami nastavenými na nejvyšší rychlost ušleháme do pěny. Do další misky nasypeme moučkový cukr a vanilkový cukr, promícháme a přisypeme k vytvořené pěně z rozšlehaných vajec.
-
2
Do mísy nasypeme mouku, kukuřičný škrob a přidáme prášek do pečiva. Promícháme a polovinu moučné směsi vložíme k vaječné pěně a robotem nastaveným na nejnižší rychlost zašleháváme. Potom zašleháme i druhou polovinu moučné směsi.
-
3
Do dortové formy o průměru 28 centimetrů vložíme pečicí papír a nalijeme dovnitř polovinu těsta. Předehřejeme troubu na 180 °C. Dort vložíme dovnitř a pečeme 15 minut. Do druhé stejně velké dortové formy vložíme pečicí papír a vlijeme druhou polovinu těsta, do kterého jsme ještě předtím vmíchali kakaový prášek. Také pečeme 15 minut při 180 °C. Oba upečené dortové korpusy necháme při pokojové teplotě vychladnout.
-
4
Přichystáme krém. Smetanu ke šlehání šleháme asi 30 sekund, pak k ní přidáme vinný kámen a kukuřičný škrob. Postupně šleháme, aby hmota byla zcela tuhá. Pak oddělíme třetinu hmoty a vmícháme do ní citronovou šťávu a borůvky. Směs natřeme na upečený korpus z tmavého těsta a přiklopíme korpusem ze světlého těsta.
-
5
Do malého hrnku rozlámeme čokoládu a vložíme do většího hrnku s vodou, ve vodní lázni necháme rozpustit. Počkáme, až čokoláda zchladne a vmícháme ji do zbylých dvou třetin šlehačkového krému. Oddělíme polovinuu krému a potřeme jím dort. Druhou polovinu krému dáme do cukrářského sáčku a zdobíme s ní vršek dortu. Na šlehačkové ozdoby ještě položíme zbylé borůvky.