Džem jahodový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 105 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 0 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 42.4 mg
- Vláknina 1235 mg
- Vitamín A 1235 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jahody opereme, zbavíme stopek a necháme okapat. Citrony omyjeme, vymačkáme a kůru nasekáme nadrobno.
-
2
Cukr dáme do mírně teplé trouby nahřát. Jahody spolu s citronovou šťávou a nasekanou kůrou vložíme do varné nádoby a zvolna zahříváme. Když jahody začnou pouštět šťávu, začneme směs míchat. Když se šťáva začne vařit, přidáme zahřátý cukr a necháme jej rozpustit. Po úplném rozpuštění cukru uvedeme směs do prudkého varu a vaříme 15-20 minut, až džem zhoustne. Odstavíme a necháme ve varné nádobě 15 minut zchladnout.
-
3
Plníme do vypařených sklenic, které uzavřeme, označíme a uložíme v chladu.