Jahodový koláč s likérem
Suroviny
- 700 g Jahody zahradní
- 440 g Jahody zahradní
- 70 g Máslo čerstvé
- 400 g Mléko zahuštěné slazené
- 170 g Suchar dietní
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.6 dl Pomerančová šťáva
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 3 polévková lžíce Likér pomerančový
- 1 polévková lžíce Rum bílý
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 615 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 32 g
- Sodík 356 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 253.2 mg
- Draslík 360 mg
- Vláknina 8807.3 mg
- Vitamín A 8807.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 118.3 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Upečeme těsto ze sucharů. Suchary rozlámeme a rozmixujeme. Promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící tekutého medu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrně vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, omočíme je v práškovém cukru.) Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 10-15 minut.
-
2
Připravíme jahodový základ krému: do mísy nakrájíme 2/3 jahod, přilijeme 400 g kondenzovaného mléka, 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 0.6 dl pomerančové šťávy, 3 lžíce pomerančového likéru, 1 lžíci bílého rumu, směs rozmixujeme dohladka.
-
3
Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.
-
4
Postupně budeme zapracovávat šlehačku do jahodového krému. Pak krémem naplníme korpus a uhladíme.
-
5
Čerstvé jahody omyjeme a osušíme. Část z nich pokrájíme na poloviny, 3-4 kusy necháme celé - ty umístíme na střed. Pokrájené jahody poskládáme ozdobně do kruhu po celém obvodu koláče.