Jahodový koláč s likérem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 700 g Jahody zahradní
  • 440 g Jahody zahradní
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 400 g Mléko zahuštěné slazené
  • 170 g Suchar dietní
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.6 dl Pomerančová šťáva
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 3 polévková lžíce Likér pomerančový
  • 1 polévková lžíce Rum bílý
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 615 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 356 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 253.2 mg
  • Draslík 360 mg
  • Vláknina 8807.3 mg
  • Vitamín A 8807.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 118.3 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Upečeme těsto ze sucharů. Suchary rozlámeme a rozmixujeme. Promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící tekutého medu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrně vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, omočíme je v práškovém cukru.) Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 10-15 minut.

  • 2

    Připravíme jahodový základ krému: do mísy nakrájíme 2/3 jahod, přilijeme 400 g kondenzovaného mléka, 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 0.6 dl pomerančové šťávy, 3 lžíce pomerančového likéru, 1 lžíci bílého rumu, směs rozmixujeme dohladka.

  • 3

    Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.

  • 4

    Postupně budeme zapracovávat šlehačku do jahodového krému. Pak krémem naplníme korpus a uhladíme.

  • 5

    Čerstvé jahody omyjeme a osušíme. Část z nich pokrájíme na poloviny, 3-4 kusy necháme celé - ty umístíme na střed. Pokrájené jahody poskládáme ozdobně do kruhu po celém obvodu koláče.

Komentáře k receptu