Mražený banánovo-jahodový dezert
Suroviny
- 450 g Jahody zahradní
- 70 g Máslo čerstvé
- 340 g Mléko zahuštěné slazené
- 230 g Cukr krupice
- 130 g Sušenky BeBe světlé jemné
- 500 g Zmrzlina jahodová
- 340 g Čokoláda na vaření
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 3 ks Banány
- 0.5 ks Cukr vanilka
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 949 kcal
- Sacharidy 134 g
- Tuky 44 g
- Sodík 84 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 109 g
- Cholesterol 189.3 mg
- Draslík 479 mg
- Vláknina 13806.2 mg
- Vitamín A 13806.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušenky rozmixujeme, promícháme s rozehřátým máslem a s 1 lžíci tekutého medu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, omočíme je v práškovém cukru.
-
2
Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 10-15 minut.
-
3
Připravíme čokoládovou omáčku: do rendlíku nalijeme kondenzované mléko a za stálého míchání pomalu zahříváme. Přidáme nalámanou čokoládu a cukr. Když je čokoláda s cukrem rozpuštěná, přivedeme k varu a hned odstavíme z plotny, přimícháme lžíci másla, vanilkovou příchuť a mletý zázvor. Mícháme jen do doby, až se máslo rozpustí. Vychladlou omáčku uzavřeme a dáme do chladničky na 30 minut.
-
4
Oloupeme banány, omyjeme a necháme okapat jahody. Banány nakrájíme na plátky, jahody rozkrájíme na čtvrtky.
-
5
Na koláč nalijeme 2/3 připravené čokoládové omáčky, na ni rozložíme 2/3 banánů a tuto vrstvu pokryjeme jahodovou zmrzlinou. Koláč překryjeme potravinářskou fólií a dáme do mrazničky na 2-3 hodiny.
-
6
Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 0.5 sáčku vanilkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.)
-
7
Koláč vyjmeme z mrazničky, na něj upravíme šlehačku, rozložíme pokrájené jahody se zbývajícími banány a celý koláč pokapeme 1/3 čokoládové omáčky, kterou jsme si znovu ohřáli.
-
8
Koláč dáme znovu do chladničky na 30 minut, potom koláč pokrájíme a podáváme.