Kynuté koláčky plněné borůvkami
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 4.04 g Máslo čerstvé
- 150 g Cukr krupice
- 30 g Cukr krupice
- 30 g Droždí
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 200 g Mouka pšeničná hrubá
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 dl Mléko polotučné
- 0.5 kg Borůvky
- 0.5 kg Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 529 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 20 g
- Sodík 204 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 65 g
- Cholesterol 75.6 mg
- Draslík 316.7 mg
- Vláknina 6337.2 mg
- Vitamín A 6337.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mléko vlijeme do hrníčku, zahřejeme, přidáme rozdrobené droždí, lžičku cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
-
2
Do mísy přesejeme mouku s kypřicím práškem, rozklepneme 2 vejce, vsypeme cukr, přisypeme vanilkový cukr, máslo, vlijeme připravený kvásek a rukama nebo kuchyňským robotem vypracujeme vláčné těsto, které uložíme na teplé místo 30 minut vykynout.
-
3
Vál posypeme moukou, na něj položíme vykynuté těsto, které válečkem zpracujeme na velký plát, vysoký přibližně 1 cm, z něho skleničkou o průměru 8 cm vykrajujeme kolečka. Ta pokládáme na máslem vymaštěný plech, na střed kolečka položíme borůvky, okráje necháme volné. V hrníčku rozkvedláme celé vejce, potřeme okraje koláčků, posypeme bohatě drobenkou a plech s koláčky vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme 30 minut.
-
4
Drobenka: máslo, cukr a mouku dáme do mísy, rukou připravíme drobenku.
-
5
Do růžova upečené koláčky necháme vychladnout, potom je aranžujeme na vhodné talíře.