Zahradnická makrela
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 395 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 23 g
- Sodík 486 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 109 mg
- Draslík 217.8 mg
- Vláknina 9185 mg
- Vitamín A 9185 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Makrelu očistíme od ploutví a na obou stranách uděláme 3-4 šikmé zářezy. Makrely osolíme a opepříme.
-
2
Omáčka: angrešty zbavíme stopek a konců a dáme je do hrnce s vodou a cukrem. Zakryjeme těsnou poklicí a asi 5 minut zvolna podusíme, až změknou, hrncem občas zatřeseme.
-
3
12 vařených angreštů dáme stranou na ozdobení a zbylé prolisujeme silonovým sítem. Utřeme je s máslem a zázvorem, podle potřeby přisladíme. Omáčku vrátíme do hrnce a udržujeme teplou.
-
4
Makrelu 7-8 minut z obou stran grilujeme 10 cm pod horkým grilem, až má na povrchu zlatohnědou barvu.
-
5
Makrelu podáváme horkou, ozdobenou angrešty, omáčník s omáčkou přiložíme zvlášť.