Jáhlový pudink

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 125 g Jáhly - loupané proso
  • 200 g Jahody zahradní
  • 60 g Mandle
  • 80 g Cukr krupice
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 3 polévková lžíce Sirup Monin - jahodový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 528 kcal
  • Sacharidy 61 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 180 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 208.5 mg
  • Draslík 304.5 mg
  • Vláknina 11317 mg
  • Vitamín A 11317 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 31.5 mg
  • Vitamín E 4.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 788.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jáhly spaříme 2x vařící vodou (1 litr), dáme je do hrnce s 5 dl mléka, přimícháme sůl a pomalu uvaříme jáhlovou kaši. Budeme ji vařit za častého promíchání přibližně 35 minut. Pak ji necháme vychladnout. Z omytého a osušeného citronu nastrouháme kůru. Oloupané mandle jemně nastrouháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.

  • 2

    V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Přidáme k nim citronovou kůru, mandle a jáhlovou kaši. Nakonec opatrně zamícháme sníh z bílků.

  • 3

    Zapékací mísu vymažeme máslem a naplníme ji pudinkovou hmotou. Zakrytou mísu vložíme do vodní lázně a pudink pomalu vaříme 90 minut.

  • 4

    Uvařený pudink necháme vychladnout, pak ho vyklopíme, nakrájíme porce. Na dezertní talíře nalijeme 3-4 sirupu, na něj položíme porci pudinku, ozdobíme čerstvými jahodami a podáváme.

Komentáře k receptu