Rýžový dezert s angreštem
Suroviny
- 50 g Maliny
- 130 g Rýže loupaná
- 250 g Angrešt
- 40 g Želatina
- 0.83 l Voda pitná
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Sirup malinový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 435 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 22 g
- Sodík 31 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 68.8 mg
- Draslík 174 mg
- Vláknina 9177.5 mg
- Vitamín A 9177.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytý citron osušíme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme do sklenice. Želatinu rozpustíme ve 0,3 dl teplé vody.
-
2
Dobře omytou rýži uvaříme v 7,5 dl vody s 1,5 lžící cukru doměkka, až na kaši, kterou pak dáme do mísy.
-
3
Nepřezrálé angrešty omyjeme, dáme do hrnce a rozmačkáme. Přilijeme k nim 0,5 dl vody a pod poklicí je při mírné teplotě rozvaříme (vaříme asi 10 minut).
-
4
Angrešt prolisujeme přes síto přímo na rýžovou kaši a promícháme s citronovou kůrou, želatinou a 1 lžící práškového cukru. Směs dobře vymícháme a dáme do malé koláčové nebo dortové formy (dle možností). Uhladíme a dáme do chladničky na 1–2 hodiny ztuhnout.
-
5
Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku.
-
6
Rýžový dezert vyklopíme na plochou mísu, rozkrájíme na porce, každou porci ozdobíme šlehačkou, čerstvými malinami a polijeme 1–2 lžícemi malinového sirupu.