Jahodové kremrole
Suroviny
- 100 g Jahody zahradní
- 250 g Máslo čerstvé
- 450 g Cukr krupice
- 430 g Mouka pšeničná hladká
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 8 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 dl Voda pitná
- 1.5 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Cukr vanilka
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 3 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 662 kcal
- Sacharidy 85 g
- Tuky 32 g
- Sodík 121 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 168.6 mg
- Draslík 78.2 mg
- Vláknina 400 mg
- Vitamín A 400 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na kremrole si musíme připravit dva druhy těst, ze kterých si připravíme domácí listové těsto.
-
2
Na přípravu prvního těsta si dáme do mísy 130 g hladké mouky a změklé máslo (250 g), 1/2 lžičky soli, asi 0.5 vody a rukou těsto dobře uhněteme. Utvoříme si máslovou kostku, kterou zabalíme do fólie a dáme ji do chladničky ztuhnout.
-
3
Druhé těsto: na vál si nasypeme 300 g hladké mouky, uděláme si důlek a dáme do něj 2 žloutky, lžíci octa, 0.5 -1 dl vody. Pomoci rukou a vidličky ingredience spojíme a pomalu přiléváme smetanu, kterou do těsta zapracujeme. Pak rukama uhněteme vláčné těsto, které rozválíme na čtverec, doprostřed dáme první máslové těsto. Okraje druhého těsta přeložíme přes sebe, rozválíme a znovu přeložíme. Takto celkem budeme překládat 4 x, až nám vznikne vláčné hladké listové těsto. Utvoříme si z něj obdélník, zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho do chladničky odpočinout na 2 hodiny.
-
4
Listové těsto pak rozválíme na pomoučeném vále na plát o síle 3 mm a nakrájíme z něj proužky široké 3 cm. Tyto proužky navíjíme na kovové trubičky, které jsme si namočili do mírně osolené vody. Proužky těsta musíme navinout tak, aby se okraje překrývaly alespoň 2 - 3 mm. Trubičky poklademe na plech, který jsme opláchli vodou a potřeme je rozšlehaným mírně osoleným žloutkem. Pak je vložíme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme je při 200°C přibližně 10 - 15 minut dozlatova.
-
5
Vychladlé kremrole sundáme opatrně z kovových trubiček a plníme je jahodovou pěnou.
-
6
Jahodová pěna: v míse, kterou jsme si dali do hrnce s horkou vodou (vodní lázeň), budeme šlehat 8 bílků v tuhý sníh, do kterého zašleháme krupicový cukr. Když nám sníh začne houstnout přimícháme do něj pomalu rozmixované čerstvé jahody.
-
7
Sníh by měl mít hustou, ale lehkou konzistenci. Sníh dáme do plnícího sáčku se stříkacím nástavcem a kremrole naplníme.
-
8
Kremrole posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a podáváme.