Nákyp s červeným rybízem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 326 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 3 g
- Sodík 410 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 607.1 mg
- Vláknina 20600 mg
- Vitamín A 20600 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 68.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ovoce, cukr a 3 lžíce vody vaříme asi 5 minut, dokud ovoce nezměkne. Poté necháme směs částečně vychladnout.
-
2
Dno a stěny formy na nákyp vyložíme šesti plátky chleba, který podle potřeby přiřízneme. Měli bychom mít jistotu, že nikde nezůstala ani skulinka. Šťávu z ovoce slijeme, dáme stranou, ovoce vložíme do chlebem vyložené formy. Zakryjeme chlebovým víčkem, přelijeme 4 lžícemi ovocné šťávy.
-
3
Formu přikryjeme talířem a zatížíme. Nákyp vložíme na 3 hodiny do chladničky, aby chléb nasákl šťávu z ovoce.
-
4
Zbývající šťávu, ve které jsme vařili ovoce, nalijeme do hrnce, přidáme rybízovou želatinu. Za stálého míchání vaříme 2-3 minuty, dokud se želatina nerozpustí. Nákyp nakonec vyklopíme na talíř a přelijeme želatinou.