Cumberlandská omáčka s portským vínem
Suroviny
- 250 g Rybíz červený
- 1 kávová lžička Hořčičné semínko
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 1 ks Citrony
- 1 ks Pomeranče
- 3 ks Pepř černý celý
- 1 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř cayenský
- 6 polévková lžíce Cukr želírovací
- 1 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 263 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 4 g
- Sodík 94 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 3.3 mg
- Draslík 841.5 mg
- Vláknina 26357.2 mg
- Vitamín A 26357.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 81.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybíz omyjeme a kuličky otrháme. Mírně je rozmačkáme vidličkou a posypeme želírovacím cukrem. Pomeranč a citron důkladně omyjeme, z každého odřízneme cca 5 cm velký kus kůry. Nakrájíme na tenké nudličky.
-
2
V hmoždíři roztlučeme pepř a hořčičná semínka. Oloupanou šalotku nadrobno nakrájíme.
-
3
V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cca 4-5 min šalotku. Přidáme šťávu vymačkanou z citronu a pomeranče. Poté vmícháme rybíz, ochutíme roztlučeným kořením, worcesterem, vínem, solí, cayenským pepřem a na prudkém ohni cca 5 min povaříme.
-
4
Omáčku necháme vychladit a podáváme ke steakům nebo roastbeefu.