Šťavnatý jahodový koláč
Suroviny
- 300 g Jahody zahradní
- 100 g Máslo čerstvé
- 450 g Mouka pšeničná hrubá
- 430 g Cukr krupice
- 200 g Mouka polohrubá
- 100 g Cukr moučkový
- 250 ml Mléko - podmáslí
- 125 ml Tuk rostlinný
- 1 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 polévková lžíce Tuk Hera jedlý
- 1 polévková lžíce Solamyl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 523 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 17 g
- Sodík 64 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 30.4 mg
- Draslík 113.8 mg
- Vláknina 4055.3 mg
- Vitamín A 4055.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.7 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jahody nakrájíme a prosypeme je moučkovým cukrem a škrobem, aby pustily šťávu.
-
2
200 g polohrubé a 200 g hrubé mouky smícháme s práškem do pečiva. V míse utřeme 180 g cukru krupice s vejcem, přisypeme promíchané mouky s práškem do pečiva, vlijeme podmáslí a olej a vše zpracujeme na měkké těsto.
-
3
Plech vymastíme a vyložíme pečícím papírem. Těsto do něj rovnoměrně rozetřeme a pokryjeme jahodami.
-
4
Předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia. Do mísy vysypeme 250 g hrubé mouky, 100 g studeného másla pokrájeného na kousky a 250 g krupicového cukru, vše důkladně propracujeme pomocí prstů na drobenku. Tou koláč rovnoměrně posypeme.
-
5
Koláč pečeme 30 - 45 minut dokud drobenka nezezlátne.