Polentový dort s mandlemi a ostružinami
Suroviny
- 200 g Cukr třtinový
- 200 g Máslo čerstvé
- 350 g Ostružiny
- 75 g Mandle plátky
- 75 g Polenta
- 150 g Mouka pšeničná hladká
- 285 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Citrony
- 1 ks Pomeranče
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 4 polévková lžíce Cukr moučkový
- 4 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 897 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 55 g
- Sodík 270 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 255.8 mg
- Draslík 416.9 mg
- Vláknina 14087.7 mg
- Vitamín A 14087.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 68.5 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 39.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu vymažeme a vyložíme pečicím papírem.
-
2
Máslo s třtinovým cukrem utřeme do světlého krému. Potom postupně přimícháváme rozšlehaná vejce, mouku, sůl, kypřicí prášek, polentu, citronovou šťávu z 1 citronu a nastrouhanou kůru ze 2 citronů.
-
3
Těsto přemístíme do formy a pečeme 25 minut. Necháme 20 minut chladnout na mřížce, poté nožem odlepíme okraje korpusu od formy, vyklopíme a necháme hodinu chladnout. Korpus podélně rozřízneme.
-
4
Na prudkém ohni vaříme ostružiny se 3 lžícemi vody, dokud se nerozmělní. Propasírujeme přes síto do kastrůlku a přidáme 2 lžíce moučkového cukru. Kukuřičný škrob smícháme se 2 lžícemi vody. Přimícháme do ostružinové směsi a cca 2 min povaříme do zhoustnutí. Náplň necháme vychladnout.
-
5
Smetanu ušleháme dotuha se zbytkem cukru. Vmícháme nastrouhanou kůru z poloviny citronu a poloviny pomeranče. Jednu část korpusu namažeme ostružinovou náplní a polovinou šlehačkové polevy, přiklopíme druhou částí. Namažeme zbylou polevou a ozdobíme opraženými mandlovými lupínky. Necháme ztuhnout a podáváme.