Slavnostní řezy z tmavé čokolády
Suroviny
- 400 g Máslo čerstvé
- 350 g Cukr moučkový
- 700 g Čokoláda 80%
- 20 ml Voda pitná
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Maliny
- 1 hrst Máta
- 1 špetka Sůl
- 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 6 polévková lžíce Marmeláda malinová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 453 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 36 g
- Sodík 38 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 99 mg
- Draslík 25.5 mg
- Vláknina 572.3 mg
- Vitamín A 572.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu rozpálíme na 200 °C. Dvě chlebové formy na 900 g vymažeme máslem.
-
2
500 g čokolády nalámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni spolu s máslem, cukrem a 3 lžícemi vody. Vmícháme prosátou mouku a nakonec zašleháme žloutky.
-
3
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a postupně, zlehka zamícháme do čokoládové hmoty. Směs rozdělíme do forem, poklepeme s nimi o pracovní plochu, aby si těsto sedlo, a pečeme cca 45 minut. Poté necháme 15 minut chladnout. Řezy vyklopíme a na drátěné podložce necháme cca 2 h do úplného vychladnutí.
-
4
Mezitím si připravíme polevu. Marmeládu rozpustíme ve 3 lžících vody a potřeme jí povrch bochníčků. Ve vodní lázni rozpustíme zbytek čokolády se 3 lžícemi vody, vmícháme smetanu a 2 lžíce cukru. Vzniklým krémem potřeme bochníčky a uložíme na 1 h do lednice.
-
5
Před podáváním nakrájíme a ozdobíme malinami a snítkami máty.