Špízy s ostružinovou omáčkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 302 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 6 g
- Sodík 236 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 128 mg
- Draslík 880.5 mg
- Vláknina 7907.5 mg
- Vitamín A 7907.5 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí maso nakrájíme ostrým nožem na kostky o hraně zhruba 2,5 cm a dáme do misky. Pokapeme je bílým vínem, posypeme nakrájenou rozmarýnou a důkladně opepříme. Misku přikryjeme a maso necháme nejméně hodinu marinovat. Marinádu z masa slijeme a uschováme, maso navlékneme na 8 kovových grilovacích jehel nebo předem namočených dřevěných špejlí.
-
2
Špízy grilujeme v mírně rozehřátém grilu 8-10 minut dozlatova. Během grilování je několikrát obrátíme, aby se maso propékalo stejnoměrně. Marinádu přelijeme do rendlíku a spolu s ostružinami zvolna vaříme, až ostružiny změknou. Směs protlačíme sítem.
-
3
Ostružinový protlak vrátíme do rendlíku, přidáme ocet a rybízové želé a přivedeme k varu. Omáčku vaříme bez pokličky, dokud se její objem nezmenší přibližně o třetinu.
-
4
Na talíře upravíme vždy trochu ostružinové omáčky a do omáčky položíme kuřecí špíz. Maso zlehka poprášíme strouhaným muškátovým oříškem a ozdobíme snítkou rozmarýny a ostružinami. Kuřecí špízy podáváme horké s listovou zeleninou.