Pomerančová pěna k ovocnému kebabu
Suroviny
- 75 g Máslo čerstvé
- 80 g Med včelí
- 150 g Zakysaná smetana
- 75 g Cukr moučkový
- 100 ml Víno portské
- 100 ml Citronová šťáva
- 4 ks Fíky čerstvé
- 1 ks Jablka
- 4 ks Jahody zahradní
- 1 ks Pomeranče
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 ks Nektarinka
- 1 ks Hrušky
- 2 cl Likér pomerančový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 669 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 30 g
- Sodík 78 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 90 g
- Cholesterol 319.5 mg
- Draslík 710.3 mg
- Vláknina 14965.8 mg
- Vitamín A 14965.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.9 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fíky ze všech stran propícháme párátkem a necháme 20 minut vařit v portském víně s bobkovým listem.
-
2
Jablko, hrušku a nektarinky omyjeme, rozčtvrtíme, vybereme jádřince a pecky a dužinu nakrájíme na silné špalíčky. Okamžitě pokapeme citronovou šťávou. Omyjeme a očistíme jahody. Kousky ovoce střídavě napichujeme na čtyři špízy. Máslo s moučkovým cukrem zahříváme 2 minuty. Přidáme vanilkový cukr a likér. Pomeranč omyjeme horkou vodou a osušíme. Kůru oloupeme škrabkou a polovinu přidáme do máslové směsi.
-
3
Špízy položíme na plech, potřeme ochuceným máslem a opékáme 5 minut pod rozpáleným grilem. Vymačkáme šťávu z pomeranče a ve vodní lázni ušleháme se žloutky a druhou polovinou pomerančové kůry do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutkový krém postavíme do mísy s ledovou vodou a šleháme tak dlouho, dokud nevychladne. Vmícháme zakysanou smetanu, med a sníh z bílků. Ovocné špízy přelijeme pomerančovou pěnou.
-
4