Koláč s jablky a brusinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 215 g Cukr moučkový
  • 170 g Máslo čerstvé
  • 170 g Brusinky
  • 70 g Hrozinky
  • 30 g Ořechy vlašské
  • 115 g Cukr krupice
  • 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 ml Voda pitná
  • 2 ks Jablka
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 711 kcal
  • Sacharidy 113 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 43 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 78 g
  • Cholesterol 34 mg
  • Draslík 217.4 mg
  • Vláknina 10173.5 mg
  • Vitamín A 10173.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.

  • 2

    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj dvě koule a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.

  • 3

    Mezitím smícháme ovoce (jablka oloupáme a na hrubo nastrouháme, přidáme posekané ořechy, hrozinky, brusinky, oba cukry (dvě lžíce moučkového cukru si dáme stranou), kůru i šťávu z pomeranče.

  • 4

    Na pomoučeném vále vypracujeme z jedné koule těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala k okraji a poklademe smíchanou ovocnou směsí.

  • 5

    Druhou část těsta rozválíme, radýlkem nakrájíme proužky, které křížem položíme na koláč a posypeme odloženým cukrem.

  • 6

    V troubě předehřáté na 200 °C pečeme koláč asi dvacet minut, poté teplotu stáhneme na sto osmdesát stupňů a pečeme ještě zhruba patnáct minut. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.

Komentáře k receptu