Koláč s malinami a s želé
Suroviny
- 85 g Máslo čerstvé
- 500 g Maliny
- 70 g Cukr moučkový
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 ml Mléko plnotučné
- 250 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 balení Želé dortové
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 461 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 23 g
- Sodík 80 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 335.3 mg
- Draslík 174.9 mg
- Vláknina 13192.3 mg
- Vitamín A 13192.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 327.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
-
2
V míse utvoříme žmolenkové těsto ze 190 gramů prosáté hladké mouky, špetky soli, prášku do pečiva, cukru krupice, nastrouhané kůry z pomeranče a změklého másla. Přidáme jeden žloutek a šlehačky jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na půl hodiny do chladničky.
-
3
Připravíme si náplň tak, že našleháme čtyři žloutky se sedmdesáti gramy moučkového cukru a po částech vmícháme tři lžíce hladké mouky a necháme velice mírně vařit, dokud směs nezhoustne. Hotovou směs přikryjeme pergamenovým papírem, aby se nám neutvořil škraloup.
-
4
Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala k okraji, vyložíme pečícím papírem a celou plochu dna poklademe fazolemi (aby nám dno nevyběhlo) a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C zhruba patnáct minut. Poté fazole s papírem odstraníme a dopečeme.
-
5
Těsto necháme vychladnout, naplníme připraveným krémem, poklademe malinami (případně jahodami) a zalijeme dortovým želé, které připravíme podle návodu (místo jedné lžíce vody užijeme pomerančovou šťávu).