Koláč s malinami a s želé

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 68 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 85 g Máslo čerstvé
  • 500 g Maliny
  • 70 g Cukr moučkový
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 ml Mléko plnotučné
  • 250 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 balení Želé dortové
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 461 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 80 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 335.3 mg
  • Draslík 174.9 mg
  • Vláknina 13192.3 mg
  • Vitamín A 13192.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 327.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.

  • 2

    V míse utvoříme žmolenkové těsto ze 190 gramů prosáté hladké mouky, špetky soli, prášku do pečiva, cukru krupice, nastrouhané kůry z pomeranče a změklého másla. Přidáme jeden žloutek a šlehačky jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na půl hodiny do chladničky.

  • 3

    Připravíme si náplň tak, že našleháme čtyři žloutky se sedmdesáti gramy moučkového cukru a po částech vmícháme tři lžíce hladké mouky a necháme velice mírně vařit, dokud směs nezhoustne. Hotovou směs přikryjeme pergamenovým papírem, aby se nám neutvořil škraloup.

  • 4

    Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala k okraji, vyložíme pečícím papírem a celou plochu dna poklademe fazolemi (aby nám dno nevyběhlo) a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C zhruba patnáct minut. Poté fazole s papírem odstraníme a dopečeme.

  • 5

    Těsto necháme vychladnout, naplníme připraveným krémem, poklademe malinami (případně jahodami) a zalijeme dortovým želé, které připravíme podle návodu (místo jedné lžíce vody užijeme pomerančovou šťávu).

Komentáře k receptu