Linecký koláč mřížkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 742 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 44 g
- Sodík 83 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 211.5 mg
- Draslík 338.9 mg
- Vláknina 14175.8 mg
- Vitamín A 14175.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 55 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koláčovou formu vymažeme tukem.
-
2
Rybíz (případně jiné bobuloviny) smícháme s citronovou šťávou, moučkovým cukrem a škrobem.
-
3
V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, soli a ze 115 gramů změklého másla. Poté přidáváme jen tolik mléka, abychom těsto spojili. Utvoříme z něj jednu menší a jednu větší kouli a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.
-
4
Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala okraje a dno pomažeme jednou lžící rozpuštěného másla. Na těsto klademe ovoce spolu s třiceti gramy másla pokrájeného na kostičky. Rozválíme i druhou kouli, rádlem nakrájíme proužky, které křížem položíme na ovoce, okraje obou placek spojíme, celý koláč pomažeme mlékem, vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme patnáct minut. Poté teplotu stáhneme na 180 °C a koláč pečeme dalších čtyřicet minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme ho pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.