Linecký koláč mřížkový

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 190 g Máslo čerstvé
  • 450 g Rybíz červený
  • 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 4 polévková lžíce Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 742 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 83 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 211.5 mg
  • Draslík 338.9 mg
  • Vláknina 14175.8 mg
  • Vitamín A 14175.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46.8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 55 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu vymažeme tukem.

  • 2

    Rybíz (případně jiné bobuloviny) smícháme s citronovou šťávou, moučkovým cukrem a škrobem.

  • 3

    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, soli a ze 115 gramů změklého másla. Poté přidáváme jen tolik mléka, abychom těsto spojili. Utvoříme z něj jednu menší a jednu větší kouli a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.

  • 4

    Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala okraje a dno pomažeme jednou lžící rozpuštěného másla. Na těsto klademe ovoce spolu s třiceti gramy másla pokrájeného na kostičky. Rozválíme i druhou kouli, rádlem nakrájíme proužky, které křížem položíme na ovoce, okraje obou placek spojíme, celý koláč pomažeme mlékem, vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme patnáct minut. Poté teplotu stáhneme na 180 °C a koláč pečeme dalších čtyřicet minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme ho pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.

Komentáře k receptu