Koláč Clafoutis
Suroviny
- 215 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Máslo čerstvé
- 200 g Cukr krupice
- 175 g Borůvky
- 150 ml Zakysaná smetana
- 450 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.75 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Tresť vanilková
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 405 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 19 g
- Sodík 108 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 94.7 mg
- Draslík 63.2 mg
- Vláknina 2743.1 mg
- Vitamín A 2743.1 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku zpracujeme vidličkou s cukrem, solí a kousky másla. Vmícháme rozšlehané vejce a vytvoříme vláčné těsto. Zabalíme ho a dáme na hodinu do lednice.
-
2
Z vychlazeného těsta vyválíme plát větší o 2,5 cm než je forma o průměru 30 cm. Těsto přendáme do formy a propícháme ho vidličkou. Necháme 15 minut v lednici. Korpus zakryjeme alobalem, zasypeme vrstvou suchých fazolí a pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 20 minut. Po této době alobal i fazole vyjmeme a pečeme ještě 3-4 minuty.
-
3
Šlehačem zpracujeme vejce, cukr, mléko, smetanu a vanilkovou tresť. Vše ušleháme na hladký krém.
-
4
Do teplého korpusu dáme borůvky a zalijeme je vaječnou směsí. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 35 minut, až náplň ztuhne. Hotový koláč necháme ve formě vychladnout. Povrch posypeme moučkovým cukrem.