Ovocný koláč Ascot
Suroviny
- 350 g Maliny
- 30 g Cukr krupice
- 80 g Máslo čerstvé
- 60 g Cukr krupice
- 75 g Kokos - mletý (Kopra)
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 225 g Borůvky
- 70 g Máslo čerstvé
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Citrony
- 1 polévková lžíce Rýžový škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 541 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 40 g
- Sodík 10 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 295.1 mg
- Draslík 126.5 mg
- Vláknina 13800 mg
- Vitamín A 13800 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.8 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme s kokosem, máslem, cukrem a žloutkem, vše dobře zpracujeme rukama, až vznikne hladké těsto. Upěchujeme ho do rozkládací formy na koláč, ke dnu a stěnám. Propícháme hustě vidličkou, aby se při pečení nevyboulilo. Korpus zakryjeme alobalem, pokryjeme suchými fazolemi a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut. Alobal i fazole odstraníme a znovu těsto propícháme vidličkou. Pečeme dalších 10-15 minut, až je těsto zlatavé. Hotový korpus necháme vychladnout.
-
2
Mezitím připravíme náplň: z citrónu nastrouháme lžičku kůry a vymačkáme 2 lžíce šťávy. V rendlíku rozpustíme máslo, cukr, kukuřičnou moučku Maizena a mícháme, až směs začne houstnout, vaříme jednu minutu. V misce vyšleháme žloutky a přidáme je do směsi, mícháme metlou, aby se nevytvořily hrudky. Vaříme minutu, až směs začne houstnout, potom odstavíme z ohně. Do krému vmícháme kůru a šťávu z citrónu. Necháme vychladnout, zakryjeme a dáme na hodinu do lednice. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a spojíme s krémem.
-
3
Korpus naplníme krémem, maliny poskládáme do kruhu podél okraje koláče. Střed koláče vyplníme borůvkami a malinami. Necháme asi hodinu v lednici, aby krém ztuhl.
-
4