Malinová mísa s pomerančovou příchutí
Suroviny
- 60 g Čokoláda hořká
- 350 g Džem jahodový
- 225 g Maliny
- 300 g Piškotový korpus vaječný
- 800 g Krém cukrářský
- 450 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Voda z pomerančových květů
- 1 ks Pomeranče
- 2 polévková lžíce Džus pomerančový
- 2 polévková lžíce Likér pomerančový
- 1 polévková lžíce Želatina
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 464 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 23 g
- Sodík 94 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 100.7 mg
- Draslík 169.8 mg
- Vláknina 6321 mg
- Vitamín A 6321 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Piškotový chlebíček rozkrojíme na tři pláty. Navlhčíme je likérem smíchaným s džusem. Dvě třetiny smetany ušleháme a opatrně do ní vmícháme maliny. Spodní díl piškotu potřeme malinovým džemem a přiklopíme dalším plátem, ten potřeme 3 lžícemi džemu a zakryjeme posledním dílem. Nadívaný piškot nakrájíme příčně na 12 řezů.
-
2
V míse smícháme vanilkový dezertní krém tzv. custard s vodou z pomerančových květů. Přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a promícháme.
-
3
V misce smícháme práškovou želatinu s 5 lžícemi vody a necháme 5 minut stát. Misku dáme do vodní lázně a pomalu zahříváme, až se želatina zcela rozpustí. Necháme trochu vychladnout a přimícháme do vanilkového krému. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu.
-
4
Do velké skleněné mísy vlijeme jednu třetinu vanilkového krému, pokapeme polovinou malinového džemu a přelijeme druhou třetinou krému. Pokapeme polovinou rozpuštěné čokolády.
-
5
Boční strany mísy obložíme částí nakrájených piškotových řezů. Zbylé řezy nakrájíme na kostky a navrstvíme je do mísy, pokapeme zbylou čokoládou a pokryjeme malinami se šlehačkou. Přelijeme zbylým vanilkovým krémem tak, aby zakryl celý povrch a po lžících pokryjeme vrstvou zbývajícího malinového džemu. Mísu zakryjeme a dáme do lednice. Chladíme asi 4 hodiny.
-
6
Zbytek smetany ušleháme a ozdobíme jí střed mísy, ozdobíme dílky pomeranče, malinami a lístky citroníku.