Zuppa inglese
Suroviny
- 150 g Piškoty cukrářské
- 500 g Jahody zahradní
- 570 ml Mléko polotučné
- 140 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Citrony
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 polévková lžíce Mouka kukuřičná
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Likér mandlový - Amaretto
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 447 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 22 g
- Sodík 192 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 190.8 mg
- Draslík 276.2 mg
- Vláknina 6994.2 mg
- Vitamín A 6994.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 83.2 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme s troškou mléka. Ušleháme vejce, cukr, citrónovou kůru, muškátový oříšek a zbytek mléka. Směs smícháme v hluboké pánvi s moučnou směsí, na mírném ohni mícháme, až směs zhoustne a začne se vařit.
-
2
Vaříme asi minutu, než začne směs obalovat zadní stranu lžíce. Pánev zakryjeme povoskovaným papírem, necháme trochu vychladnout.
-
3
Osm stejně velkých jahod i se stopkou dáme stranou, ostatním stopky odstraníme. Na dno skleněné mísy rozložíme polovinu cukrářských piškotů a pokapeme trochou Amaretta. Jahody překrojíme, v jedné vrstvě je položíme na piškoty. Na ně nalijeme vrstvu směsi a vše opakujeme. Navrch dáme poslední vrstvu směsi, necháme zcela vychladnout.
-
4
Smetanu ušleháme a v tenké vrstvě jí naneseme na horní vrstvu ztuhlé směsi. Zbylou šlehačku nastříkáme kolem okraje mísy a ozdobíme jahodami. Podáváme studené.