Brusinkový koláč
Suroviny
- 200 g Cukr třtinový
- 170 g Máslo čerstvé
- 100 g Brusinky mražené
- 160 g Mouka polohrubá
- 50 g Čokoláda hořká
- 150 g Zakysaná smetana
- 75 g Cukr krupice
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 4 polévková lžíce Kakao - prášek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 317 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 17 g
- Sodík 37 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 85.1 mg
- Draslík 146.7 mg
- Vláknina 2684.5 mg
- Vitamín A 2684.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brusinky nejdříve rozmrazíme a několik si jich odložíme na ozdobení.
-
2
2/3másla, kakao a hnědý cukr třeme do pěny, dokud se cukr zcela nerozpustí. Mouku smícháme s kypřicím práškem a vmícháme do máslové pěny. Poté přidáme dvě vejce a nakonec brusinky.
-
3
Těsto rozprostřeme na vymazaný plech a povrch uhladíme.
-
4
Utřeme zakysanou smetanu, vanilkový cukr, cukr, změklý zbytek másla, vejce a 2lžíce mouky. Směs rozprostřeme na těsto a posypeme čokoládou.
-
5
Plech vložíme do trouby předehřáté na 180C a pečeme asi 40min. Vychladnout necháme na plechu.
-
6
Koláč servírujeme nakrájený na kosočtverce a zdobený šlehanou smetanou a brusinkami.