Kynutý koláč s borůvkami
Suroviny
- 30 g Droždí sušené
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Cukr krupice
- 150 g Cukr krupice
- 100 g Mouka pšeničná hrubá
- 500 g Borůvky
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 ks Cukr vanilka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2.5 dl Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 666 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 25 g
- Sodík 36 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 125.7 mg
- Draslík 93.3 mg
- Vláknina 9634.5 mg
- Vitamín A 9634.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.6 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z mléka a droždí si připravíme kvásek.
-
2
Přes síto prosejeme mouku, přidáme cukr, vynilkový cukr, špetku soli, kvásek, citronovou kůru, rozšlehané žloutky v mléce a lehce rozehřáté máslo.
-
3
Propracujeme v těsto, aby bylo měkké lesklé, ale nelepilo se. Poprášíme moukou a necháme vykynout.
-
4
Po vykynutí vyválíme z těsta plát a pomocí válečku ho přeneseme na vymazaný plech.
-
5
Těsto na plechu prsty dotvarujeme do okrajů a ohneme okraje tak, aby nám z ovoce nevytékala šťáva. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem či máslem.
-
6
Nasypeme na plát borůvky, posypeme drobenkou a necháme chvilku vykynout.
-
7
Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny.
-
8
Po upečení necháme vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme.