Oříškový dort s pomeranči

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 125 g Cukr krupice
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 50 g Ořechy lískové
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 500 ml Mléko plnotučné
  • 150 ml Smetana na šlehání
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
  • 2 ks Pomeranče
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 596 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 117 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 195.9 mg
  • Draslík 233.7 mg
  • Vláknina 6214 mg
  • Vitamín A 6214 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.6 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 540.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vytřeme máslem, těsto budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.

  • 2

    V míse utřeme žloutky s cukrem, přidáme vanilkový cukr, pomerančovou kůru, vlažnou vodu a třeme do pěny. Poté přimícháme po částech mouku a na závěr pevný sníh z bílků.

  • 3

    Hotové těsto vlijeme do formy, povrch uhladíme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut.

  • 4

    V mezičase si připravíme náplň. V mléce rozšleháme pudinkový prášek a uvaříme pudink podle návodu. Pudink za občasného míchání necháme vychladnout.

  • 5

    V míse utřeme změklé máslo s cukrem, po částech vmícháme vychladlý pudink. Smetanu dobře ušleháme, přimícháme do směsi a na závěr mleté oříšky.

  • 6

    Upečený dortový korpus necháme zcela vychladnout. Poté ho podélně rozkrojíme, naplníme zhruba polovinou krému, znovu spojíme a zbylým krémem potřeme dort po povrchu.

  • 7

    Pomeranče omyjeme, osušíme, škrabkou na kůru naškrábáme tenké proužky. Pomeranče poté oloupeme, rozdělíme na dílky a odblaníme.

  • 8

    Dort ozdobíme dílky pomeranče a zasypeme pomerančovou kůrou.

Komentáře k receptu