Mini dortíčky s pomerančovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 50 g Cukr krupice
  • 100 g Cukr krupice
  • 100 g Mouka polohrubá
  • 250 g Sýr Almette
  • 100 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 60 g Vlašské ořechy
  • 1 kávová lžička Kakao
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 3 plátek Želatina
  • 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 dl Voda pitná
  • 0.5 dl Pomerančová šťáva
  • 1 dl Pomerančová šťáva
  • 1.5 dl Podmáslí
  • 3 polévková lžíce Mandle
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 2.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 1 polévková lžíce Kakao
  • 1 polévková lžíce Kypřící prášek do pečiva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1196 kcal
  • Sacharidy 97 g
  • Tuky 84 g
  • Sodík 103 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 90 g
  • Cholesterol 253.2 mg
  • Draslík 270.2 mg
  • Vláknina 7027.5 mg
  • Vitamín A 7027.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.7 mg
  • Vitamín E 4.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 45.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Formu na 12 kusů muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Omyjeme a osušíme velký pomeranč (pokud možno chemicky neošetřený). Z pomeranče nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.

  • 2

    Nejdříve připravíme pomerančový krém: 3 plátky bílé želatiny zalijeme cca 1 dl vody a necháme nabotnat. Poté je vymačkáme z vody, vložíme do misky, přidáme 2 lžíce bílého vína, 0,5 dl pomerančové šťávy a mícháme do doby, než se úplně rozpustí. Poté přidáme přírodní sýr Almette, smetanu, cukr a elektrickým šlehačem vyšleháme lehký krém. Misku s krémem zakryjeme, odložíme do chladničky.

  • 3

    Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, sůl, přidáme nastrouhané vlašské ořechy a kůru z celého pomeranče. Ve druhé míse utřeme změklé máslo se žloutky, cukrem, vanilkovým cukrem, kakaem a Maizenou do pěny. Postupně do másla přimícháme zbylou pomerančovou šťávu a nakonec podmáslí. Poté k máslu přimícháme připravenou sypkou směs. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, směs znovu důkladně promícháme a zapracujeme do ní sníh z bílků.

  • 4

    Formičky naplníme těstem do dvou třetin a vložíme do trouby, předem vyhřáté na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Upečené muffiny necháme vychladnout, poté je vyjmeme a rozkrojíme na poloviny. Polovinu vzniklých koleček vložíme do mělkých papírových košíčků, potřeme pomerančovým krémem (asi polovinou) a zakryjeme je zbylými kolečky korpusu. Druhou polovinu krému vložíme do sáčku s ozdobnou hubičkou, povrch dortíčků ozdobíme krémem, plátky mandlí, poprášíme kakaem a podáváme.

Komentáře k receptu