Mini dortíčky s pomerančovým krémem
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 50 g Cukr krupice
- 100 g Cukr krupice
- 100 g Mouka polohrubá
- 250 g Sýr Almette
- 100 g Maizena - kukuřičný škrob
- 60 g Vlašské ořechy
- 1 kávová lžička Kakao
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 3 plátek Želatina
- 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 dl Voda pitná
- 0.5 dl Pomerančová šťáva
- 1 dl Pomerančová šťáva
- 1.5 dl Podmáslí
- 3 polévková lžíce Mandle
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Víno bílé
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 1 polévková lžíce Kakao
- 1 polévková lžíce Kypřící prášek do pečiva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1196 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 84 g
- Sodík 103 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 90 g
- Cholesterol 253.2 mg
- Draslík 270.2 mg
- Vláknina 7027.5 mg
- Vitamín A 7027.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.7 mg
- Vitamín E 4.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formu na 12 kusů muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Omyjeme a osušíme velký pomeranč (pokud možno chemicky neošetřený). Z pomeranče nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
-
2
Nejdříve připravíme pomerančový krém: 3 plátky bílé želatiny zalijeme cca 1 dl vody a necháme nabotnat. Poté je vymačkáme z vody, vložíme do misky, přidáme 2 lžíce bílého vína, 0,5 dl pomerančové šťávy a mícháme do doby, než se úplně rozpustí. Poté přidáme přírodní sýr Almette, smetanu, cukr a elektrickým šlehačem vyšleháme lehký krém. Misku s krémem zakryjeme, odložíme do chladničky.
-
3
Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, sůl, přidáme nastrouhané vlašské ořechy a kůru z celého pomeranče. Ve druhé míse utřeme změklé máslo se žloutky, cukrem, vanilkovým cukrem, kakaem a Maizenou do pěny. Postupně do másla přimícháme zbylou pomerančovou šťávu a nakonec podmáslí. Poté k máslu přimícháme připravenou sypkou směs. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, směs znovu důkladně promícháme a zapracujeme do ní sníh z bílků.
-
4
Formičky naplníme těstem do dvou třetin a vložíme do trouby, předem vyhřáté na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Upečené muffiny necháme vychladnout, poté je vyjmeme a rozkrojíme na poloviny. Polovinu vzniklých koleček vložíme do mělkých papírových košíčků, potřeme pomerančovým krémem (asi polovinou) a zakryjeme je zbylými kolečky korpusu. Druhou polovinu krému vložíme do sáčku s ozdobnou hubičkou, povrch dortíčků ozdobíme krémem, plátky mandlí, poprášíme kakaem a podáváme.