Muffiny zdobené marcipánem
Suroviny
- 150 g Mouka polohrubá
- 200 g Marcipán
- 70 g Cukr krupice
- 100 g Máslo čerstvé
- 250 g Cukr moučkový
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Potravinářská barva
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 1 polévková lžíce Likér Grand Marnier
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 5 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 773 kcal
- Sacharidy 111 g
- Tuky 34 g
- Sodík 122 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 111 g
- Cholesterol 226 mg
- Draslík 221.7 mg
- Vláknina 3296.5 mg
- Vitamín A 3296.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 39.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nakrájíme změklé máslo, přidáme žloutky, cukr, pomerančovou nastrouhanou kůru, pomerančový likér a máslo vyšleháme do pěny. Bílky vyšleháme na tuhý sníh.
-
2
K máslu přidáme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Mouku s máslem důkladně vymícháme, nakonec zapracujeme do těsta sníh z bílků.
-
3
Formičky na muffiny vytřeme rozpuštěným máslem, vysypeme polohrubou moukou a naplníme těstem do dvou třetin. Dáme je péct do předehřáté trouby na 180°C, pečeme přibližně 20-25 minut. Dozlatova upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, poté je vyjmeme a vložíme do papírových košíčků.
-
4
Připravíme si hustou polevu: V misce si vymícháme moučkový cukr s přeceděnou pomerančovou šťávou. Polevu vymícháme dohladka a povrch muffin potřeme a necháme zatuhnout. Marcipánovou hmotu rozdělíme na dvě části. Jednu obarvíme zelenou potravinářskou barvou (0,5-1 lžíce vody + 0,5 lžičky barvy), druhou část obarvíme červenou potravinářskou barvou (0,5-1 lžíce vody + 0,5 lžičky barvy). Ze zeleného marcipánu si vytvoříme lístky, z červeného kuličky velikosti višní nebo malé kuličky velikosti brusinek. Poté muffiny ozdobíme marcipánovým ovocem a servírujeme.