Žemlovka s jablkem, rozinkami a kandovanou ciotrónovou kůrou
Suroviny
- 100 g Cukr třtinový
- 60 g Máslo čerstvé
- 40 g Kandovaná citronová kůra
- 120 g Rozinky bílé
- 6 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 500 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Jablko granátové
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 4 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 517 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 18 g
- Sodík 468 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 147 mg
- Draslík 128.8 mg
- Vláknina 3766.7 mg
- Vitamín A 3766.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme je na sítku okapat. Oloupané jablko nastrouháme. Mísu z varného skla nebo hlubší formu vytřeme lžící másla a troubu připravíme k předehřátí na 200°C. Máslem vymazanou pečící nádobu vyložíme krajíčky bílého chleba, rozkrájeného na menší kousky. Rozložené kousky chleba posypeme citrónovou kůrou, polovinou okapaných rozinek, kandované citrónové kůry, skořice, hnědým cukrem a dále pak rozetřeme po celé ploše nastrouhané jablko. Po jablku na povrch mísy rozložíme další vrstvu kousků chleba a na tuto vrsvu dále rozložíme 2/3 z 2. poloviny okapaných rozinek, kandované citrónové kůry, skořice a hnědého cukru(z množství churu si odložíme 2lžíce cukru na závěrečné posypání), a vše zakryjeme další vrstvou nakrájených krajíčků chleba. Ve vejcích rozšleháme mléko a tímto roztokem žemlovku zalijeme. Na závěr žemlovku posypeme hnědým cukrem a pečeme v troubě asi 60 minut, dokud povrch nezezlátne. Žemlovku servírujeme teplou.