Hovězí oháňka s pomerančem
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Pomeranče
- 2 ks Cibule lahůdková
- 3 stroužek Česnek
- 8.5 dl Hovězí vývar základní
- 1.3 dl Pomerančová šťáva
- 1.25 kg Hovězí oháňka
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 polévková lžíce Džem pomerančový
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1188 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 22 g
- Sodík 618 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 334.6 mg
- Vláknina 4153.2 mg
- Vitamín A 4153.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 58.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí oháňku dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme na špalíky. Pomeranče (pokud možno chemicky neošetřené) omyjeme, osušíme a kůru z jednoho pomeranče nastrouháme (bez pulpy). Pak pomeranče oloupeme, rozdělíme na čisté dílky.
-
2
Lahůdkovou cibuli - bílé části očistíme a pokrájíme na tenká kolečka. Oloupaný česnek drobně nasekáme. Libeček a petrželku omyjeme a snítky svážeme.
-
3
V hrnci rozpálíme olej, na něm zprudka restujeme maso s česnekem a s lžící pomerančové kůry dozlatova. Přilijeme pomerančovou čistou šťávu, promícháme a pomalu vaříme 5 minut. Přilijeme část vývaru, maso musí být ponořené. Přidáme libeček s petrželkou, hrnec zakryjeme a vše pomalu vaříme 100 minut. Maso vyjmeme z vývaru a odložíme do větší mísy. Vývar přecedíme do misky a necháme vychladnout. Vytvořenou tukovou vrstvu z vývaru odebereme. Vývar přecedíme zpět do hrnce a přivedeme k varu.
-
4
V 1.5 dl hovězího vývaru rozmícháme lžíci Maizeny, worcesterové omáčky, pomerančový džem a směs vmícháme do omáčky, vrátíme i maso.
-
5
Maso s omáčkou dusíme pod pokličkou přibližně 20 minut, poté přidáme dílky z pomerančů, krátce provaříme, podle chuti dosolíme a servírujeme.