Likér z čerstvých pomerančů

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Cukr hroznový (glukóza)
  • 500 ml Pomerančová šťáva
  • 200 ml Vodka
  • 100 ml Sirup cukrový
  • 2 ml Pektolytický enzym
  • 0.5 kg Pomeranče
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 113 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 2 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 190.7 mg
  • Vláknina 2600 mg
  • Vitamín A 2600 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 52.9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Potřebujeme chemicky neošetřené pomeranče. Pomeranče omyjeme, osušíme a oloupeme tak, že ovocná dužina zůstane naprosto čistá - bez zbytků bílých slupek - pulpy. Slupky (asi 125 g z 0.5 kg) se rozřežou ostrým nožem naplocho tak, že se odstraní bílá dužina, slupka zůstane bez pulpy. Je to velmi důležité, aby se hořká látka z pulpy nedostala do produktu.

  • 2

    500 ml čisté pomerančové šťávy dáme do nerezového hrnce, přimícháme pomerančovou kůru bez pulpy, ovocnou dužinu a do směsi přimícháme pektolytický enzym (2 ml/litr). Zahřejeme na 40°C a tuto teplotu udržujeme 15 minut. Pak směs dáme do chladu a temna na 24 hodin.

  • 3

    Druhý den směs vylisujeme a 600 ml získaného pomerančového extraktu smícháme s 200 ml vysokoprocentní vodky se 100 ml cukrového sirupu a 50 g glukózy. Směs promícháme a přefiltrujeme přes hrubý složený filtr.

  • 4

    Likér přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce.

Komentáře k receptu