Jogurtový mražený koláč s pomerančem
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 130 g Sušenky zázvorové
- 25 g Želatina
- 1 kávová lžička Koňak vaječný
- 2 ks Pomeranče
- 4 ks Pomeranče
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.8 dl Malinová šťáva
- 4.8 dl Jogurt bílý choceňský smetanový
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 0.5 polévková lžíce Meduňka
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 483 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 29 g
- Sodík 150 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 41.5 mg
- Draslík 439.4 mg
- Vláknina 13078.3 mg
- Vitamín A 13078.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 106.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžíci tekutého medu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme.
-
2
Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu je rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru.
-
3
Pečeme v předehřáté troubě při 175°C minut 12-15 minut.
-
4
Do rendlíku nalijeme 0.8 dl malinové šťávy, přidáme do ní 25 g želatiny, promícháme a necháme ji přibližně 5 minut nabobtnat. Pak šťávu (podle návodu) zahříváme a když se rozpustí, odstavíme ji z plotny a necháme vychladnout.
-
5
Omyjeme a osušíme 6 pomerančů. Oloupeme je i z tenké bílé slupky tak, že zbydou jen čisté dílky pomerančové dužiny. Dužinu ze 4 pomerančů společně s želatinou a bílý smetanový jogurt rozmixujeme. Touto směsí naplníme upečený korpus, krém uhladíme, zakryjeme potravinářskou fólií a koláč dáme na 3-4 hodiny do mrazničky.
-
6
1.5 dl dobře vychlazené smetany vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 0.5 lžíce prosátého moučkového cukru, lžičku vaječného koňaku a ještě chvilku šleháme.
-
7
Těsně před podáváním koláč ozdobíme plátky pomeranče s lístky meduňky a ozdobně nastříkanou šlehačkou.