Divoký rýžový salát
Suroviny
- 85 g Pistácie pražené
- 2 g Zázvor mletý
- 2 g Hřebíček mletý
- 400 g Rýže indiánská
- 55 g Mandle plátky
- 85 g Rozinky tmavé
- 1 kávová lžička Med včelí
- 4 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Pomeranče
- 3 ks Šalotka
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 0.01 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 891 kcal
- Sacharidy 147 g
- Tuky 25 g
- Sodík 108 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 127 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1390.6 mg
- Vláknina 17277.5 mg
- Vitamín A 17277.5 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 71.9 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Podle návodu si uvaříme rýži a hotovou ji necháme při pokojové teplotě vychladnout.
-
2
Mezitím si na větší pánvi rozpálíme olej a nasypeme na něj na měsíčky nakrájenou cibuli. Posypeme 1 lžičkou mletého kmínu, skořice, zázvoru a hřebíčku. Během 10 minut smažení stále mícháme, než nám cibule změkne a lehce zkaramelizuje. Pak přisypeme na kolečka nakrájenou mrkev a smažíme ji také doměkka. Nakonec přidáme ještě med a pánev odstavíme z plotny.
-
3
Uvařenou rýži nasypeme do misky, z pánve přeložíme směs mrkve s cibulí. Přidáme na dílky rozdělené pomeranče, pistáciové oříšky nasekané nahrubo, rozinky, opražené mandlové plátky, na kolečka pokrájenou cibuli šalotku a posypeme posekaným koprem. Jemně a pečlivě směs promícháváme.
-
4
Do menší misky si vložíme hořčici, vlijeme olej, pomerančovou šťávu, vinný ocet a vše prošleháme. Dresinkem polijeme hotový salát.