Medová pečínka
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 0.25 ks Grapefruity
- 0.25 ks Pomeranče
- 1.5 dl Med včelí
- 1 dl Olej olivový
- 1 dl Vývar drůbeží
- 1 dl Pomerančová šťáva
- 1 kg Vepřová krkovička
- 3 polévková lžíce Mandle
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Víno bílé
- 0.5 polévková lžíce Ocet vinný
- 3 polévková lžíce Likér Grand Marnier
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 926 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 69 g
- Sodík 220 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 180 mg
- Draslík 216.6 mg
- Vláknina 5189.6 mg
- Vitamín A 5189.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.8 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou krkovičku omyjeme a osušíme a osolíme.
-
2
Připravíme si marinádu: do misky dáme 1.5 dl medu, 1 dl olivového oleje, 1 dl pomerančové šťávy a 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry. Dobře promíchanou marinádou maso potřeme a necháme ho marinovat asi 1.5 hodiny. Maso pak položíme na pekáč a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220°C asi 15 minut. Když maso začne mít zlatohnědou barvu, potíráme ho zbytkem marinády, a to během pečení několikrát, maso dopékáme při 170°C přibližně dalších 10 minut. Když do masa píchneme vidličkou a vytéká téměř čistá šťáva - maso je upečené. Troubu vypneme, ale maso v ní necháme ještě 15 minut.
-
3
Mezitím si připravíme pomerančovou omáčku: do mísy nalijeme 0.5 dl drůbežího vývaru, 1/2 lžíce vinného octa, 1 lžíci bílého vína, 2 lžíce medu, 3 lžíce pomerančového likéru (např. Grand Marnier), drobně pokrájené 3 dílky pomeranče, 2 pokrájené dílky dužiny grapefruitu, 3 lžíce posekaných oloupaných mandlí, 2 lžičky maizeny. Všechny ingredience krátce povaříme (3-5 minut), naposled přidáváme dužinu pomeranče s grapefruitem a mandle.
-
4
Medovou pečínku podáváme s omáčkou k přílohám podle chuti.