Losos s citrusy, chřestem a fenyklovým rizotem
Suroviny
- 400 g Losos obecný
- 150 g Rýže loupaná
- 40 g Máslo čerstvé
- 300 g Chřest zelený
- 100 ml Víno bílé
- 350 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Fenykl čerstvý
- 2 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Šťáva z růžových grepů
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1006 kcal
- Sacharidy 104 g
- Tuky 38 g
- Sodík 1376 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 104 g
- Cholesterol 131.2 mg
- Draslík 1326.5 mg
- Vláknina 12517 mg
- Vitamín A 12517 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.9 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve zprudka a krátce opečeme kůží dolů lososa na olivovém oleji, podlijeme šťávou z citrusů, vmícháme med, osolíme šťávu i lososa a šťávu necháme vydusit na sirupovou konzistenci. Během smažení přeléváme lososa šťávou.
-
2
Vedle v pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme rýži, orestujeme a zalijeme vínem. Stále mícháme a doléváme vývar. Jakmile rýže vstřebá dolitý vývar, přilijeme další část vývaru a čekáme, až rýže změkne. Poté jí osolíme, vmícháme máslo a na tenké nudličky nakrájený fenykl.
-
3
Dále si připravíme chřest. Očištěný chřest vložíme do vyšší pánve nebo hrnce s vařící vodou, kterou ochutíme citronovou šťávou a solí a 3-4 minuty povaříme, aby byl měkký, scedíme a na talíři podáváme s kouskem másla.
-
4
Porci lososa podáváme na kopečku fenyklové rýže se šťávou a chřestem politým máslem.