Limetkové hovězí kostky
Suroviny
- 750 g Hovězí roštěnka vys. peč.
- 200 g Rýže dušená
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Limetka
- 2 špetka Pepř citronový
- 2 stroužek Česnek
- 0.5 dl Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
- 2.5 dl Hovězí vývar základní
- 1 polévková lžíce Pasta Sambal Oelek
- 0.02 polévková lžíce Olej sezamový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 557 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 26 g
- Sodík 304 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 206.3 mg
- Draslík 172.3 mg
- Vláknina 5099.1 mg
- Vitamín A 5099.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Maso odložíme do mísy, osolíme, opepříme a promícháme s pivem.
-
2
Očištěnou cibuli drobně pokrájíme, česnek utřeme. Petrželku kudrnku omyjeme a odložíme na ozdobu. Omyté, chemicky neošetřené limetky pokrájíme na tenká kolečka. Kolečka z 1 limetky nakrájíme na tenké nudličky a dáme je do misky. Přidáme 1 lžičku třtinového cukru, 2 špetky bílého pepře a promícháme. Další limetku odložíme na ozdobu.
-
3
V hlubší pánvi si rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli dorůžova, přidáme maso, orestujeme ho dozlatova (z každé strany po 2 minutách), poté vše promícháme s česnekem, restujeme asi 1 minutu, přidáme na nudličky limetku, 1 lžíci pasty Sambal Oelek, dobře promícháme a přilijeme hovězí vývar. Zmírníme teplotu a pod pokličkou dusíme přibližně 90 minut doměkka.
-
4
Pikantní limetkové maso servírujeme s dušenou rýží, ozdobené plátky limetky a snítky petrželky.