Artyčoky s jarní cibulkou a limetkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1360 kcal
- Sacharidy 323 g
- Tuky 18 g
- Sodík 2931 mg
- Bílkoviny 82 g
- Uhlovodany 323 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 11265.3 mg
- Vláknina 328178 mg
- Vitamín A 328178 mg
- Vitamín B6 3.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 371.7 mg
- Vitamín E 6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 50.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
12 kusů malých artyčoků (nebo 8 ks větších) očistíme a omyjeme. Očištěnou a omytou jarní cibulku svážeme a spolu s artyčoky vložíme do většího hrnce, zalijeme 6 dl vody, přidáme 1 lžíci olivového oleje, 1/2 lžíce citrónové šťávy, očištěný česnek, sůl podle chuti a pomalu artyčoky dusíme pod pokličkou asi 40 minut. Artyčoky vyjmeme, necháme okapat a odstraníme z nich ostrým nožem vnější listy a vnitřní vlákna. Všechny zdřevnatělé části odřízneme a stonky zkrátíme. Zůstane nám jen křehké "srdce". Poté artyčoky vrátíme zpět do hrnce. Omyjeme čerstvý kopr a polovinu s druhou lžíci olivového oleje přidáme do vody k artyčokům. Znovu pod poklicí artyčoky dusíme ještě asi 15-20 minut.
-
2
Limetky omyjeme, osušíme a nakrájíme na osminky. Měkké artyčoky rozdělíme na talíře, přidáme k nim i jarní cibulku, ozdobíme osminkami limetky, snítkami kopru, pokapeme rozpuštěným máslem a podáváme.