Humří terina se pstruhy
Suroviny
- 300 g Humr
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 8 ks Humr
- 2 špetka Pepř cayenský
- 2.5 dl Zakysaná smetana
- 1.5 kg Pstruh
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Máslo bylinkové
- 0.75 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3564 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 76 g
- Sodík 10142 mg
- Bílkoviny 661 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 3293.9 mg
- Draslík 9974.7 mg
- Vláknina 578.9 mg
- Vitamín A 578.9 mg
- Vitamín B6 2.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.2 mg
- Vitamín E 47.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z očištěných a omytých pstruhů s růžovým masem si připravíme filety bez kostí, které osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem,
-
2
pokapeme citronovou šťávou a odložíme na talíř.
-
3
Do velkého hrnce si dáme vodu a když se vaří, ponoříme do ní humry (scampi), necháme ve vodě asi minutu, humry vytáhneme, necháme zchladit. Odstraníme krunýře, vybereme maso a rozmixujeme je se smetanou a vejci. Pak humří paštiku dáme do mísy, přidáme sůl, cayenský pepř a citronovou šťávu podle chuti a vše dobře promícháme.
-
4
Nádobu na terinu vymažeme olejem a celou obložíme plátky pstruha (kromě dvou) tak, aby se kůží dotýkaly nádoby a konce z každé strany přečnívaly přes okraj nádoby. Pak formu naplníme humří paštikou, konce plátků přehneme dovnitř a navrch položíme dva plátky pstruha s kůží navrch. Formu zakryjeme alobalem a nádobu ponoříme do pekáče s vroucí vodou a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Terinu pečeme přibližně 1 hodinu při 175 °C. Upečenou necháme vychladnout a pak ji odložíme do chladničky minimálně na 10 hodin.
-
5
Druhý den terinu vyklopíme na mísu, opatrně odstraníme kůži ze pstruhů, nakrájíme ji na porce, které zatím nedáváme na talíře.
-
6
Čerstvé humry uvolníme z krunýřů, necháme jim ocas a uděláme do každého podélně zářez. Krátce je z každé strany opečeme v pánvi na olivovém oleji s bylinkovým máslem. Opékáme je přibližně 3 minuty.
-
7
Opečeného humra položíme na pokrájenou humří terinu a servírujeme s plátky chemicky neošetřeného citronu.