Slávky marinieres
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 994 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 69 g
- Sodík 1101 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 63 mg
- Draslík 2068.3 mg
- Vláknina 16262.8 mg
- Vitamín A 16262.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 93.4 mg
- Vitamín E 10 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, nakrájíme na 1 cm silné hranolky a ve velkém hrnci nebo v hrnci fritovacím naplněném do třetiny rostlinným olejem rozehřátým na 140 °C je 5-6 minut smažíme dozlatova. Zbavíme je nadbytečného tuku pomocí papírových utěrek.
-
2
Slávky očistíme kartáčkem, odstraníme z nich byssová vlákna a ty, které mají poškozenou schránku nebo které se ani po ostrém klepnutí na ni neuzavřou, nepoužijeme. Ty očištěné dáme do velkého hrnce společně se šalotkami, bílým vínem a česnekem a přiklopené vaříme 3-4 minuty při vysoké teplotě. Během vaření několikrát potřeseme hrncem a zkontrolujeme, zda se slávky otevírají. Ty, které se za celou dobu vaření neotevřely, vyhodíme. Do zbylých přidáme petrželku, sůl, pepř a hrnec odstavíme.
-
3
Zvýšíme teplotu oleje na 190 °C, hranolky ještě 2-3 minuty dosmažíme, opět zbavíme nadbytečného tuku, osolíme a rozdělíme do 4 misek.
-
4
Slávky rozdělíme do 4 hlubokých talířů, pokrm ještě doplníme klínky citronu k ochucení slávek, majonézou na hranolky a servírujeme.