Rychlý citronový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr krupice
  • 180 g Mouka pšeničná hladká
  • 150 ml Citronová šťáva
  • 125 ml Smetana čerstvá ke šlehání
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Citrony
  • 7 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 427 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 138 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 265.9 mg
  • Draslík 166.8 mg
  • Vláknina 4200 mg
  • Vitamín A 4200 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.9 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Prosijeme do mísy mouku se solí. Postupně zapracováváme prsty máslo, dokud těsto nepřipomíná hrubou strouhanku. Přidáme vodu a žloutek, vypracujeme v hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie, nejméně na hodinu vložíme do lednice.

  • 2

    Na pomoučněném válu vyválíme z těsta placku, kterou vložíme do koláčové formy. Přebytečné těsto na okrajích odstraníme. Dno těsta propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme.

  • 3

    Pečeme zatížené v předehřáté troubě na 200 °C po dobu asi 15 minut. Povrch těsta by se měl zpevnit. Poté korpus vyjmeme, zatížení a papír odstraníme a teplotu snížíme na 190 °C.

  • 4

    Smícháme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu a cukr. Pomalu vmícháme smetanu a postupně také žloutky a vejce. Nalijeme na korpus a vrátíme do trouby. Pečeme asi 20 minut, dokud náplň neztuhne.

  • 5

    Necháme zcela vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu