Křehký jablkový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 500 g Jablka
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 70 g Ořechy lískové
  • 30 g Cukr krupice
  • 65 g Cukr moučkový
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Marmeláda meruňková
  • 2 polévková lžíce Calvados
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 317 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 33 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 39.5 mg
  • Draslík 144 mg
  • Vláknina 5834.9 mg
  • Vitamín A 5834.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.4 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem. Přidáme vločky másla, cukr, špetku soli a vejce. Prohněteme, vytvarujeme do hroudy a zabalené ve fólii necháme chladit cca 1h v lednici.

  • 2

    Mezitím oloupeme jablka, odstraníme jadřince a nakrájíme je na dílky. Pokapeme citronovou šťávou.

  • 3

    Poté z těsta vyválíme kulatý plát, vyložíme jím vymazanou rozvírací formu, okraje zvýšíme.

  • 4

    Na těsto vějířovitě naskládáme jablka, pokapeme calvadosem a posypeme směsí cukru, nasekaných oříšků a skořice.

  • 5

    Pečeme v troubě předehřáté na 180C cca 45min. Hotový koláč potřeme rozehřátou marmeládou, necháme ztuhnout a podáváme.

Komentáře k receptu