Vlámský jahodový koláč
Suroviny
- 500 g Jahody zahradní
- 125 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 25 g Cukr krupice
- 80 g Cukr krupice
- 500 g Mascarpone
- 75 g Ovesné vločky
- 50 g Ovesné vločky
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Cukr vanilka
- 1 ks Máta
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 424 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 29 g
- Sodík 32 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 98.8 mg
- Draslík 115.1 mg
- Vláknina 4591.8 mg
- Vitamín A 4591.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve smícháme mouku a ovesné vločky, doprostřed uděláme důlek, nasypeme cukr, žloutek, špetku soli a přidáme 3lžíce studené vody. Kolem rozložíme vločky vychlazeného másla, těsto prosekáme nožem a utvoříme tak drobenku. Poté rukama vypracujeme soudržné těsto a zabalené do fólie necháme cca 1hodinu chladit v lednici.
-
2
Na pomoučené vále vyválíme těsto na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu. Utvoříme cca 2cm vysoké okraje. Propíchneme vidličkou a pečeme cca 20min.
-
3
Korpus necháme vychladnout.
-
4
Mátu omyjeme, necháme okapat a otrhané lístky nakrájíme na nudličky. Smícháme s mascarpone a vanilkovým cukrem. Vzniklý krém naneseme na korpus a poklademe jahodami nakrájenými na plátky nebo na poloviny.
-
5
V pánvi rozehřejem máslo s cukrem, necháme na něm zkaramelizovat ovesné vločky a dozdobíme jimi koláč.