Rybízový koláč s marcipánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 225 g Máslo čerstvé
  • 200 g Rybíz bílý
  • 200 g Rybíz černý
  • 200 g Rybíz červený
  • 300 g Marcipánová hmota surová
  • 225 g Mouka polohrubá
  • 50 g Cukr krupice
  • 150 g Tuk Hera jedlý
  • 2 ks Pomeranče
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 8 plátek Želatina bílá plátky
  • 1 polévková lžíce Tuk
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 521 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 27 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 85.4 mg
  • Draslík 245.2 mg
  • Vláknina 5854.2 mg
  • Vitamín A 5854.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 61.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr a Heru a vše velmi důkladně promícháme elektrickým hnětačem. Poté si pomoučíme ruce a hněteme těsto ještě ručně, až je zcela hladké a mírně lesklé.

  • 2

    Z těsta utvoříme bochánek, který nejprve zabalíme do potravinářské folie a uložíme na 30 minut do ledničky.

  • 3

    Předehřejeme si troubu na 200 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 180 stupňů, plynovou na stupeň 3-4). Koláčovou formu si vymažeme tukem. Těsto po vyjmutí z chladničky ještě jednou důkladně prohněteme a na pomoučeném vále rozválíme kruh, který by měl být asi o 2 cm větší než je dno formy. Těsto vložíme do formy a utvoříme okraje (asi 2 cm vysoké). Dno těsta propícháme vidličkou a vložíme asi na 15 minut do předehřáté trouby.

  • 4

    Pečlivě obereme rybíz, omyjeme a necháme okapat. Marcipánovou hmotu, vejce a máslo promícháme v míse elektrickým šlehačem, až vznikne hustý krém, kterým stejnoměrně potřeme předpečený koláčový korpus.

  • 5

    Snížíme teplotu v troubě na 170 stupňů Celsia (v horkovzdušné na 150 stupňů, v plynové na stupeň 2) a koláč pečeme ještě asi 30 minut, dokud nejsou jeho okraje zlatohnědé. Necháme zcela vychladnout.

  • 6

    Mezitím necháme ve studené vodě změknout želatinu, vymačkáme ji a necháme rozpustit v horké vodě. Vymačkáme si pomeranče a odměříme 150 ml šťávy, kterou smícháme s rozpuštěnou želatinou a moučkovým cukrem. Vmícháme rybíz a směs necháme asi 30 minut v lednici, až začne tuhnout. Touto směsí pak potřeme vychladlé dno koláče a necháme v lednici, dokud náplň zcela neztuhne.

Komentáře k receptu