Thajské kuřecí kokosové kari
Suroviny
- 450 ml Mléko kokosové
- 75 ml Kuřecí vývar
- 400 ml rajčata v konzervě
- 1 kávová lžička Protlak rajčatový sterilovaný
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kajenský pepř
- 1 ks Cibule
- 4 stroužek Česnek
- 1 kg Kuřecí prsa
- 1 kg Rýže Basmati
- 2 polévková lžíce Kari koření
- 2 polévková lžíce Zázvor celý
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 4 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Limetková šťáva
- 1 polévková lžíce řepkový olej
- 2 polévková lžíce Kmín mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 443 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 18 g
- Sodík 350 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 80 mg
- Draslík 660.4 mg
- Vláknina 3749.5 mg
- Vitamín A 3749.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži uvaříme podle návodu.
-
2
Kuřecí maso nakrájíme na 2,5 cm velké kostky.
-
3
V misce smícháme kokosové mléko (jen 150 ml), limetkovou šťávu, kari koření, kmín mletý a kajenský pepř. Do této marinády naložíme kuře přes noc.
-
4
Druhý den kuře usmažíme na dvou lžících slunečnicového oleje. Trvá to asi 12 minut, než je dobře propečené.
-
5
Cibuli i česnek nakrájíme na jemno. Zázvor nastrouháme. vše dáme do mixéru a rozmixujeme na pastu. Smažíme asi 10 sekund. Poté přidáme řepkový olej a ještě promícháme. Ke směsi přidáme rajčata, kuřecí vývar a zbylé kokosové mléko. Povaříme asi 10 minut a přidáme i rajčatový protlak a sůl a vše řádně promícháme. Nakonec přidáme kuřecí maso.
-
6
Rýži rozdělíme do mističek a zalijeme kuřecí směsí.