Pohár s barevnými krémy
Suroviny
- 180 g Cuketa
- 300 g Rajčata
- 250 g Sýr Burrata
- 100 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Kopr čerstvý
- 1 kávová lžička Bazalka
- 0.5 kávová lžička Olej dýňový
- 0.5 ks Avokádo
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 stroužek Česnek
- 8 plátek Želatina bílá plátky
- 0.5 polévková lžíce Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 0.5 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 319 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 23 g
- Sodík 581 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 55 mg
- Draslík 473 mg
- Vláknina 6291.5 mg
- Vitamín A 6291.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.9 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si 3 krémy a 4 vysoké poháry. Do poháru se studenou vodou si vložíme 8 plátků želatiny a necháme ji nabobtnat. Omyjeme si bylinky: bazalku, kopr a petrželku. Z bylinek otrháme lístky a odložíme je do misky.
-
2
První krém bude ze zralých rajčat: rajčata omyjeme, rozčtvrtíme a v pánvi, na rozehřátém oleji, je krátce orestujeme. Přidáme omyté lístky bazalky, kopru a rozdrcený malý stroužek česneku. Pod pokličkou rajčata dusíme asi 15 minut, občas je promícháme. Dušená rajčata propasírujeme přes síto do kastrólku, a podle chuti je osolíme a dochutíme pepřem.
-
3
Druhý krém si připravíme z cukety a avokáda: omytou cuketu podélně rozpůlíme, vyškrabeme z ní semínka a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Omyté avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku, polovinu avokáda oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V pánvi si rozehřejeme olivový olej, přidáme kostičky cukety, bazalku a petrželku. Změklou cuketu dáme do mixéru, přidáme pokrájené avokádo, vodu olej, sůl, pepř a směs rozmixujeme na jemný zelený krém, který dáme do druhého kastrólku.
-
4
Třetí krém bude ze sýru: Burrata sýr dáme do misky, rozmačkáme ho vidličkou a mírně ho rozmimixujeme tyčovým mixérem tak, aby jsme získali krém s polohrubou konzistencí.
-
5
Oba krémy: rajčatový a cuketový ohřejeme přibližně na 60-70°C (podle návodu na obalu). Nabobtnalé plátky želatiny vymačkáme z přebytečné vody, rozdělíme je do obou krému a dobře každý krém promícháme se želatinou.
-
6
Cuketový krém zakryjeme a odložíme na chvíli do lednice. Poháry naplníme přibližně do 2/3 rajčatovým krémem. Jakmile krém zatuhne, rozdělíme na něj sýrový krém. Cuketový vychladlý krém dáme do cukrářského sáčku se širší násadkou a ozdobně ho navršíme na sýrový krém.
-
7
Poháry s barevnými krémy servírujeme vychlazené. Dobrou chuť.